Interactief proces Omgevingsvisie

Gemeente Weststellingwerf

Samenwerken aan een omgevingsvisie 

In samenwerking met Roeg & Roem begeleidde ik in 2017 en 2019 het interactieve proces om tot een Omgevingsvisie te komen in de Gemeente Weststellingwerf. Onderdeel daarvan waren inspiratieavonden, workshops, locatiebezoeken en gesprekken met inwoners, ondernemers, professionals, raadsleden en bestuurders. De inspiratie- en thema-avonden, waarop de belangrijkste informatie voor de visie werd verzameld, bleken een groot succes met gemiddeld 100 deelnemers per avond.

Testen en doorontwikkelen

Tijdens een Bespreekavond (als alternatief voor een inspreekavond) hebben we de (concept) Omgevingsvisie samen getest en verder vormgegeven. Door samen te werken met al deze groepen, ontstaat er een gezamenlijk beeld van wat er in de gemeente moet gebeuren. De omgevingsvisie wordt zo een interactief proces, gebaseerd op gemeenschappelijke uitgangspunten, gedragen door vele lokale partijen.

Omslag in werken

Het resultaat: de omgevingsvisie, is meer een geheel van spelregels en uitgangspunten dan een inhoudelijk ingevulde visie. Het idee hierachter is dat inwoners meer voor het zeggen krijgen en dat de gemeente vooral de kaders en spelregels bewaakt (in plaats van andersom, wanneer de inwoners vooral ideeën mogen opwerpen en de gemeenteraad beslist). De gemeente Weststellingwerf is met deze vernieuwende aanpak één van de voorlopers in Nederland. Een bijzonder proces om aan mee te hebben gewerkt!

Meer weten?

Meer over dit proces is hier te lezen in mijn column op deze site van de gemeente Weststellingwerf. Ook over de omgevingsvisie zelf is op deze website veel achtergrondinformatie te lezen.

Terug naar overzicht